Εκπαιδευτική εκδρομή-Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω/Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

Ανακοίνωση

«Το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης-ΔΙΠΑΕ στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία και Είδη Βιβλιοθηκών» διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στη 01/06/2024, ημέρα Σάββατο, στη Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (16 αι.) και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης, Δήμος Τεμπών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος ανεξαρτήτως εξαμήνου.

Ο σύνδεσμος για την εγγραφή συμμετοχής είναι ο εξής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0C-keAO0jLCtE5IHPzsxjGPjhA77WXjDAyQEYzXnk1-p7eg/viewform?usp=sf_link

Τιμή κόστους €10 (με την προϋπόθεση συμπλήρωσης 50 θέσεων λεωφορείου).

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται δια ζώσης στο πλαίσιο των μαθημάτων των κ.κ. Χ Θεοδωρίδου, Γ. Ιωαννίδη και Ε. Καταφυλή.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα της εκδρομής.

Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Η εκπαιδευτική εκδρομή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στους/στις φοιτητές/τριες την ιστορία της μοναστηριακής βιβλιοθήκης που αποτελεί ενότητα του μαθήματος, «Μοναστηριακές Βιβλιοθήκες». Συγκεκριμένα, οι φοιτητές/τριες θα πληροφορηθούν για την ίδρυση της Μονής, θα γνωρίσουν από κοντά το περιεχόμενο της έντυπης συλλογής της με τα σωζόμενα χειρόγραφα κλασικής και βυζαντινής φιλολογίας, επιστολές και παλαίτυπα της εποχής.

Θα μεταβούμε για επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης, όπου οι φοιτητές/τριες θα επισκεφτούν τον καλαίσθητο χώρο της βιβλιοθήκης με την πλούσια συλλογή που διαρκώς ανανεώνεται, θα ενημερωθούν για τις βραβευόμενες δράσεις της βιβλιοθήκης, και θα περιηγηθούν στα πολύτιμα αρχεία και σπάνια χειρόγραφα όπως το κατάστιχο του Αγ. Αθανασίου (1778-1889) το οποίο καταγράφει την οικονομική ζωή της περιοχής.

Ο διδάσκων,

Ευάγγελος Καταφυλής